lauantai 19. lokakuuta 2013

Ulkoverhousta, lattian valua ja hieman budjetin laadinnasta

Talon pystytyksen jälkeen käväisimme viikon matkalla ja takaisin tultuamme talo olikin  saanut päälleen komean mustan tiilikaton. Katon valmistumisen jälkeen alkoi työmiehillä ulkoverhouksen loppuunsaattaminen. Taloamme rakentavat veljekset lähipaikkakunnalta, jotka tekevät yrityksellään töitä Kastellille alihankintana. Tässä kuvia ulkoverhouksen edistymisestä;




Ja tässä viimein ulkoverhous ja ikkunan puitteet valmiina (noita muutamaa ylimääräistä lautaa lukuunottamatta). Talo näyttää nyt ukopuolelta jo melkein valmiille talolle :)


Talosta on nyt valmiina n. 60%, joka tietysti tuntuu hassulta, sillä omiin silmiinhän vain kuoret ovat valmiit. Loput 40% eivät myöskään valmistu näin nopeaa tahtia kuin ulkopuoli, sillä lattian valun kuivuminen ja sisustustyöt vievät paljon aikaa. Vaikka malttamattomana jo muuttoa odotellaankin :) Seuraavaksi alkoikin lattialämmitysputkien asentaminen, lattian valu ja sisäseinien eristäminen, josta tässä kuvia;

Raudoitukset.


Teknisen tilan "piuhakasa". Tänne tulee IV-kone ja maalämpöpumppu.


Lattiavalu ja uloin osa eristyksistä valmiina.


Perheemme kuopus ihmettelemässä tulevaa kotia.


Yläkerran porrasaukko eteisessä.


Yläkerran edistyminen.
Sitten ajattelin hieman kirjoitella muuttovalmiin kodin rakennusbudjetista, joka varmaan kiinnostaa ainakin itse rakennuttamista suunnittelevia. Itse talonhan hinta on nähtävissä internetissä, mutta se ei todellakaan kerro koko totuutta. Päätimme maksaa insinööritoimistolle budjetin suunnittelusta, johon meni n. 150€. Näin meillä olisi jotain mihin tukeutua niin itsemme kuin pankinkin takia. Budjettia muokattiin kauan, n. 2 kk, sillä samaan aikaan selvittelimme Kastelli-myyjän kanssa lisävalintoja. Myös talon pohjaolosuhteiden selvittelyä, liittymien hintojen selvittelyä yms. kuului tähän aikaan. Budjetti muodostuu talon hinnasta, toimituskulusta 4000€. lisävalinnoista (n. 17 000€, sis. takan ja hormin n. 5000€ ), maalämmöstä (n. 15 000€ Kastellin kautta, Gebwell Oy toimittaa), sisustusvalmiista yläkerrasta (n. 20 000€) ja sen sisustustarvikkeista, sisäportaista n. 3500€, liittymistä (sähkö, vesi, viemäri, tele), erilaisista valvonta- ja lupamaksuista, pihabudjetista ja tietenkin maatöiden (kaivuu- ja maanrakennus) kustannuksista. Eniten päänvaivaa aiheuttivat juuri maatöiden kustannukset, sillä niiden suuruus riippu täysin tontin olosuhteista. Meillä kävi kuitenkin tuuri ja tontti oli ns. "helppoa maata" perustaa eli kantava pohja tuli pian esiin. Näin maatöihin upposi vain n. 16 000€. Jos tontti olisi vaatinut paaluttamista, louhintaa tai räjäytyksiä, olisi hinta voinut olla useita kymmeniä tuhansia.

Lukijoille muuten tiedoksi, etten ole rakennusalan ammattilainen (enkä harrastelijarakentajakaan ;)), joten asiavirheitä voi tekstissä esiintyä. Blogia ei kuitenkaan ole tarkoitus kirjoittaa varsinaisen asiasisällön vuoksi, vaan viihteeksi. Mutta jos suuria virheitä esiintyy, voi minulle antaa niistä palautetta :)